Huila er en meget anerkendt region i det sydlige Colombia.
Kaffe fra Colombia
Selvom Colombia 'kun' er verdens tredjestørste kaffeproducent samlet set, er det faktisk den største i verden for Arabica-kaffebønner. Hvilket for mange - især i Specialty Coffee industrien - er hvad der tæller for alvor. Hvert år producerer landet cirka 13 millioner sække (som typisk indeholder små 70 kg) og eksporterer det til hele verden
Smagsprofil
Huila er kendt for sødme og kompleksitet. Disse bønner - i vores mellemlyse City+ profil - giver også en smuk delikat smagsoplevelse. Med en lys/let syre, og elegant frugt- og karamelagtige toner. Smag også efter citrus, papaya, chokolade og hasselnød. Samt ikke mindst, en fin klar toffee note i eftersmagen.
Risteprofil
Ristet til City+
Mellemlys profil
Læs mere om vores risteprofiler her.
Huila
Denne kaffe er ret speciel, da den udelukkende er blevet dyrket, høstet og forarbejdet af kvinder i Hulia-regionen, Colombia. Disse kvindelige kaffefarmere administrerer hver 1-5 hektar og har dannet en forening dedikeret til at beskytte deres forfædres jord og de kulturelle aspekter af Huila region.
Ved at indføre bæredygtige landbrugsmetoder beskytter de deres gårde mod de ødelæggende virkninger af klimaændringer. Dette har forbedret ikke kun deres levebrød, men også deres lokalsamfund. Succesen for små kaffebønder som dem, bringer vitale investeringer til området og øger livskvaliteten.
Selve rejsen begynder med omhyggeligt at håndplukke de perfekte modne kaffebær. De lægges i kaffemøllens store vandbade/kar. Denne proces adskiller de modne bær fra de umodne samt sorterer defekte bær fra.
De opsamlede bønner fermenteres derefter i 12 timer, før de vaskes grundigt. De kan først pakkes til eksport efter cirka 15 dage, når de når det optimale fugtniveau på 10-12%.
Bryggeguide
Kan bygges på alle måder men særlig populær som klassisk filterkaffe - om det er moderne pourover, old-school kolbe eller traditionel moccamaster. Stempelkanden giver lidt mere fylde og livlige noter.
Huila som espresso er en unik, frisk og kan være semisyrlig oplevelse - til stor glæde for 3rd wave fans og dem der bare gerne vil brygge med bredere espressoprofil.
Se vores bryggeguide her.
Efterbehandling
Jf. afsnit tidligere.
Efter at kaffebærene bliver høstet skal de igennem en efterhøstbehandling før de bliver til "kaffebønner", du kan læse mere om de forskellige efterhøstbehandlinger og deres betydning for kaffens smag her.
Dette er en Fully Washed
Hvad kan vi byde på? | nyristede bønner |
Bønnesort | Arabica |
Efterbehandling | Washed |
Højde | 1250-1500 m.o.h., 1500-1750 m.o.h. |
Smagsnoter & smagsoplevelse | Frisk frugt, Karamel, Solbær, Valnød, Æble |
Hvor kan du lide kaffe fra? | sydamerika |
Hvilken bryggemetode skal kaffen bruges til? | AeroPress, Clever, Hario, stempelkande, filterkaffe / drip , fuldautomatisk |
Hvilken profil (styrke) er du til? | city+ (mellemlys rist) |