Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?
Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?
Dette er den første af vores serie af kaffeguides, du kan finde en oversigt over dem alle sammen her.
Hvordan laver man god kaffe på kaffemaskine? Spørgsmålet virker måske unødvendigt, eftersom de fleste af os er vokset op med en kaffemaskine i køkkenet og føler os rutineret i at bruge den. Men selvom Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden, er vores tilgang til kaffebrygning på maskine i høj grad præget af tradition. Og desværre er det de færreste af os, der har sat sig ned og undersøgt hvordan man egentlig laver en god kop kaffe med kaffemaskinen.
Tilgangen til kaffebrygning på maskine er meget forskellig fra person til person. Som eksempelvis doseringen af kaffe. Nogle bruger kaffemål med top og andre igen strøgne kaffemål. Man kan næsten få det indtryk at hver familie har sit eget svar på spørgsmålet: Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?
Den hurtige guide: Sådan laver du kaffe på kaffemaskine
Men hvordan er det så man laver kaffe på kaffemaskinen? Her er Risteriets hurtige guide:
- Brug 7,5 gram nyristet kaffe per kop (1.25 dl).
- Målene på kaffemaskinen svarer til en kop*
- Kaffens smag topper 1-3 uger fra ristedatoen, så sørg for at se dig godt for når du køber bønner og husk at opbevare dem mørkt og relativt lufttæt.
- Køb efter profil: er du til lys, mellem eller mørke kaffebønner?
- Kværn dine kaffebønner selv for bedste resultat.
- Lad ikke kaffen stå i maskinen – så bliver den hurtig bitter.
Dosering af kaffe på kaffemaskine
Der hvor de fleste kommer i tvivl, er netop når det kommer til doseringen af kaffe på kaffemaskinen. Når det kommer til dosering er det her en klar fordel at bruge en vægt til at afmåle kaffen, frem for at bruge måleskeer.
Vi anbefaler at du bruger mellem 7,5 gram kaffe per. kop for at opnå det bedste resultat – men husk smag er individuelt. Du kan sagtens skrue op eller ned for doseringen uden at det er en fejl. Det bedste resultat er det match der er bedst for dig og din smag.
Har du ikke en vægt, kan du bruge følgende tommelfingerregler til dosering af kaffemaskinen:
7,5g kaffe = en næsten strøget måleske (eller en stor spiseske, hvis du er i bekneb)
1 kop på kaffemaskinens vandtank svarer ofte til 1.25 dl. hvilket er vigtigt at være obs på. Der kan være varianter alt efter model.
*Vi tager udgangspunkt i Moccamaster kaffemaskiner. Det er dem vi selv bruger og har både god + gode erfaringer med. Her er 1 kop = 1,25 ml = 1 dl og brygger du 1 liter kaffe skal du bruge 60 gram kaffe.
Kaffe og ristedato
Den færdige kop kaffe bliver ikke bedre end de bønner man vælger at bruge, her anbefaler vi som mikroristeri selvfølgelig vores egne nyristede kaffebønner.
Når det kommer til kaffe, er der som med de fleste andre produkter en klar sammenhæng mellem kvaliteten af de råvarer man benytter og det færdige resultat.
Nå vi lægger vægt på vigtigheden af ristedatoen, skyldes det at når det kommer til kaffebønner, så topper smagen inden for 1-3 uger efter de er blevet ristet; herefter begynder kaffebønnerne hurtigt at tabe smagsnuancer.
Dette gør ristedatoen på kaffen til en af de absolut vigtigste faktorer når det kommer til at få den fulde smagsoplevelse ud af kaffen.
Ristegrad
Udgangspunktet er stadig smag og behag – helt individuelt. Lys og mellemristet kaffebønner anses ofte som de bedst egnet til kaffemaskinen. Mørkristet kaffe kan også bruges, men vil give kaffen en væsentlig kraftigere smag. Et aspekt at forholde sig til her, er også hvornår og til hvad kaffen brygges.
Malingsgrad
Til filterkaffe skal kaffebønnerne males sandkorns-fint. For at få det bedste resultat anbefaler vi at du selv kværner dine bønner. Kaffen mister hurtigt smag når den er blevet malet. Så kværn kun de bønner du skal bruge, så holder du længere på den gode smag.
Papirfiltre
Mange tænker ikke over betydningen af kaffefiltrene, men mange af de billigste produkter efterlader faktisk en bismag i kaffen. Brug filtre af en fornuftig kvalitet.
Lad ikke kaffen stå i kaffemaskinen
Kaffe bliver hurtigt bitter hvis det får lov til at stå på en varmeplade. I disse tider har de fleste kaffemaskiner heldigvis en autosluk funktion; så idag får kaffen sjældent lov til at stå flere timer på en varm plade som før i tiden. Du kan dog stadigvæk med fordel hælde den på en termokande så snart den er færdig.
Vand
Når det kommer til at brygge kaffe, må man ikke undervurdere kvaliteten af det vand der bruges. Meget kalkholdigt vand forhindrer kaffens smag i at udfolde sig, så bor man i et meget kalkholdigt område, og har ambitioner om at brygge den perfekte kop kaffe, bør man enten filtrere vandet eller bruge kildevand.
Er maskinen ren?
Kaffe optager let andre smagsstoffer, så sørg for at holde kaffemaskinen vel rengjort.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.