•  NYRISTET KAFFE  FRA EGET RISTERINYRISTET KAFFE FRA EGET RISTERI
  •  KAFFEBAR  PÅ VESTERBROKAFFEBAR PÅ VESTERBRO
  •  FRI FRAGT  PÅ KØB OVER 490,-FRI FRAGT PÅ KØB OVER 490,-
basket
LUK

Cool it og hvorfor ikke at cool it

oprettet d. under Kaffeviden, Guides, Tips & Tricks

Cool it og hvorfor ikke at cool it

Både i cafeen i Helgolandsgade på Vesterbro og ved butikssalget direkte fra produktionen i Glostrup snakker vi tit med kunder om den bedste opbevaring af deres nyindkøbte nyristede kaffe.

Vi spørges tit til, om ikke kaffen skal stilles i køleskabet. Om ikke det er den bedste måde at passe på bønnerne, når man nu har investeret i den gode kvalitet.

Svaret er helt kort: Nej.

Det er en skrøne. At opbevaring af kaffe i køleskabet skulle være smart er en sejlivet kaffe overdrivelse. Derfor et par ord om det her i bloggen i dag - for kaffen skal ikke ind og stå med mælk og madpakke pålæg.

Køleskabet er slet ikke koldt nok til at passe på kaffen. Står du med to kilo nyindkøbt kaffe og kommer i tanke om en udlandsrejse dagen efter, så smid det derfor hellere i fryseren.  Her kan man stoppe tiden en smule. Ikke meget, men lidt.

Bruger du fryser-finten, er det dog en engangsting! Kaffen kan komme i fryser og op igen for så at blive brugt. Men ikke ned og op. Temperaturændringer af drastisk karakter er ikke godt for bønnerne. Og derudover skaber det kondens, når du tager op, åbner op og så sender kaffen retur i fryseren igen. Det er skidt skidt skidt. Kondens påvirker kaffens smag og kvalitet enormt meget.

Køleskabet er det samme. Det er jo faktisk værre, som nævn tidligere, da det ikke er koldt nok. Men det er dog koldt nok til at lave en temperaturændring, der skaber kondens. For den dramatiske effekt gentager vi fra før: Det er skidt skidt skidt.

Det, som kondens primært gør, er at få uønsket fugt i din kaffepose, når du tager den ind og ud og åbner og lukker og ind igen.

Kaffebønnerne er relativt porøse og absorberer let fugt, hvilket kan påvirke både smag og aroma. Nogle poser, som vores papirbaserede, skal heller ikke have meget fugt. Det er de ikke lavet til og kan også tage skade.

Og så er der jo det med køleskabet, at det er her, dine andre fødevarer bor. Som mælk, pålæg, mayonnaise, pesto, osv. Får du ikke lukket din pose ordentligt, kan din kaffe absorbere dufte/smage fra det, du har i køleskabet. Det betyder, at din kaffe hurtigt kan få smagsnoter af fx løg, ost eller andre stærkt lugtende madvarer. Uha.

Og den anden vej rundt naturligvis. Din ost og din skinke kan få en lille kaffesmag. Hmm. Nicht so gut heller.

Vi siger ikke, at det ikke kan være interessant. Mad og kaffe eksperimenter er jo moderne. Men det er alligevel nok ikke lige det - eller på den her måde - man ønsker.

Så drop køleskabet og dræb skrønen. Næste gang du får den fortalt så byd lige ind med en rettelse. Og så kan du jo også byde ind med forslag til, hvad man i stedet skal gøre.

Vi plejer at sige til kunderne, at de ikke skal gøre noget. Det er det nemmeste og det bedste. Vi sælger nemlig primært vores kaffe i gode solide poser med praktisk god lukkemekanisme og 1-vejs ventil. Der kan ikke kom lys igennem, men der kan komme evt. overskydende ilt ud.

Det er kun, når du åbner og lukker posen der vil være adgang for ny luft. Det er godt nok svært at komme udenom. Men det kan presses ud igen ved almindelig tæt lukning af pose. 

Så bønnerne har det bedst i den pose, de kommer i. Derfor skal du ikke gøre noget – udover at klemme lidt på posen, når du lukker den igen.

Så opsummeret: Det gode råd, du kan give videre, er, at man bør opbevare kaffen i en lufttæt beholder på et mørkt, tørt og neutralt sted. En konstant temperatur uden store pludselige udsving er bedst for at bevare kaffens aromaer og smagsnoter. Og væk fra andre kraftige aromaer.

Sidste tip.

Har du en bedstemor, der drikker kaffe og igennem +60 år har opbevaret hendes bønner fra Frellesen i køleskabet. Så skal hun nok blive ved med det. Så er det en mentalt ting, der ikke nødvendigvis behøver blive diskuteret. Og man skal respektere de ældre. Det er nok vigtigere end nørdede kaffeblogs.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar