Tanzania Ara Highlands
En kaffeoplevelse med lysristede bønner fra Tanzania er vinterens nyhed i Risteriet
Vi skal ud på en lille smagsrejse, der giver et dyk ned i en rig og unik kaffetradition. For vi har nenmlig fået ny kaffe hjem: Tanzania Ara Highlands!
En fremragende kaffe med både lidt syrligt og lidt sødligt. Og en kiwi tone der måske er lidt på geografisk afveje, men som dukker så super fint og flot op i koppen.
En rigtig spændende nyhed i vores sortiment.
Til salg som normalt i 250g, 500g og 1 kilo. Samt som rå/grønne bønner.
De fleste vil dog næppe tænke kaffe som det første, når de tænker Tanzania. Guidebøgernes første kapitler er også om Serengeti-sletten, Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro, Zanzibar og safari og Masai-kulturen.
Tanzania er absolut et land med farverig tradition, rig på natur, kultur og eventyr!
Men det er jo altså også et kaffeland. Og et rigtigt fremragende et!
Det er også af en rimelig størrelse. Når vi snakker arabica i Afrika er Tanzania faktisk den tredje største producent. Efter de to store, Etiopien og Uganda, men foran f.eks Kenya. På global plan er det dog ’blot’ med omkring én procent af verdens arabica-kaffe og så rangerer Tanzania som det 15. største kaffedyrkende land i verden.
Men størrelse er ikke alt og slet ikke i Tanzania. For her er hele kaffeproduktionen sammensat fra næsten 450.000 småbønder med egne kaffefarme. Vi snakker mikro landbrug. En familie om en farm. Og en farm ofte en forvokset køkkenhave. Men mange bække små og tilsammen er de ansvarlige for mere end 90 % af Tanzanias årlige produktion på 30.000 til 40.000 tons kaffe.
Tanzanias kaffebønner er dyrket i højder på over 1.200 meter på vulkansk jord, hvilket giver kaffen dens karakteristiske smagsprofil. Ara Highland sorteringen som vi har fået i sortiment byder på en klassisk smagsprofil med en lys syrlighed med noter af citrus og røde bær, som gør dem friske og livlige. Der er en kiwi tone over oplevelsen som den får lagt sig i en super fin eftersmag. Den lyse rist giver fylden en medium krop, der gør den alsidig til forskellige bryggemetoder. Fra moderne espresso til klassisk filter. Men især de mere nye bryggemetoder som Aeropress og pour-over vil være værd at prøve for ekstra at fremhæver de lyse, frugtige noter. Vil du have lidt mere fyldig og robust smagsoplevelse, så støv stempelkanden af.
Tanzanias kaffeproduktion er som nævnt hovedsagelig småskala og familiedrevet, hvilket sikrer opmærksomhed på kvalitet. Mange kooperativer arbejder bæredygtigt og direkte med eksportører.
At nyde en kop kaffe fra Tanzania er mere end blot at drikke en kop kaffe – det er at værdsætte det hårde arbejde og den kærlighed, der lægges i hver eneste bønne.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.