Risteriets guide til Clever Coffee Dripper
Clever Coffee Dripper
Der findes efterhånden mange forskellige måder at lave kaffe på. Nogle metoder er lette, andre er svære, nogle er simple at gå til, andre igen er mere avancerede eller kræver dyrt udstyr som eksempelvis espressobrygning.
Vi har her på bloggen skrevet guides til de mest udbredte kaffe brygningsmetoder, du kan finde en oversigt over dem her.
Idag skal vi se på en spændende, knap så kendt, men stærkt undervurderet brygningsmetode, der udmærker sig ved at være både let, simpel og billig i anskaffelse – samtidig med at den laver utrolig god kaffe.
Jeg tænker her på den lille kaffebrygger “Clever Coffee Dripper”, der længe (og med god grund) har været en favorit blandt flere af vores medarbejdere.
Hvordan virker Clever Coffee Dripper?
Clever Coffee er en fiks lille kaffetragt med en start-stop funktion så den brygger… men ikke drypper. Kaffebryggeren låner fra flere forskellige brygningsmetoder og kan måske bedst defineres som en krydsning mellem pour-over og stempelkande kaffe. Det vil sige at du med en Clever får en full immersion brygning samtidig med at du har et filter til at opsamle kaffegrumset.
Grundlæggende er Clever Coffee en kaffetragt med åbne/lukke funktion i bunden; tragten er fantastisk simpel i funktion, såvel som helt fremragende i brygning.
Clever Coffee er perfekt til 1 kop og fin til 2 kopper. Til 3 eller flere kopper .. så bliver det små kopper 🙂
Selve kaffebryggeren er fremstilliet i solidt BPA-frit plastik og kommer med en tilhørende bordskåner og låg. Den kan fås i gennemsigtig plast eller mørkt plast.
Hvilke filtre bruger den?
Clever Coffee bruger papirsfilter i størrelse #3 eller #4. Vi bruger selv #3 fra Hario. Her er bunden godt nok spids, men så folder vi den bare så bunden bliver flad.
Ligesom man også – ligegyldigt hvilket filter der bruges – folder siden hvor filteret er hæftet.
Guide til kaffebrygning med Clever Coffee
Clever Coffee opskrift til 1 kop (1 klassisk kaffekrus)
Guiden her følger meget godt den video vi også har lagt op her på siden. Så er du mere til visuel gennemgang. Så se den. Det er en engelsksproget version fra youtube.com.
Men her en ret identisk dansk udgave på skrift.
Risteriets super korte guide til Clever Coffee Dripper:
- Kværn 20 gram kaffe i mellemgrov formaling (7g pr. 100ml vand)
- Brug 300 gram vand der er 92-96 grader varmt
Brug nyristet kaffe og friskt afkalket (blødt) vand. - Samlet bryggetid: max 4 min.
Kværn kaffen lige før du skal brygge. Til denne metode anbefaler vi at man maler som groft salt. Det er et sted mellem hvad der bruges til Aeropress og stempelkande.
Forberedelse inden brygning
- Rens papirfilteret når du har foldet det og sat det i tragten. Det gør du ved at hælde vand over det; så forsvinder papirsmagen og du tilføjer lidt varme til tragten.
- Sæt tragten på dit krus (eller kande, hvis du vil brygge ned i en lille kande) og lad rensevandet løber fra tragt til krus, så du også varmer lidt her inden brygningen går igang. Bare husk at tømme kruset igen før du begynder kaffebrygningen.
Sådan brygger du Clever Coffee
- Nu hælder du den kværnede kaffe ned i det nu våde filter der sidder i Clever Coffee tragten. Ryst forsigtigt tragten så kaffen planer ud (så kaffen ikke ligger i filteret med top, men fladt)
- Brygger du med vægt kan du nu stille tragten med filteret og kaffen op og trykke på ‘tare’ så aflæsningen går i 0/nul
- Begynd nu at hælde vandet over kaffen. Hold øje med vægtens aflæsning. I et roligt flow fylder du på til du når 300 gram. Hæld i små cirkler i midten. Du skal bare sørge for ikke at ramme kanten/filteret.
- Sæt nu låget på og lad din kaffe brygge/trække inde i Clever Coffee tragten. Efter ca 1 minut kan du løfte låg og røre forsigtigt rundt. Der vil være en lille kaffeskorpe på toppen. “Bryd” den og vend kaffen rundt så den iltes lidt. Kodeordet her er stadig ‘forsigtigt’.
- Låg på igen og lad kaffen stå yderligere 2 minutter
- Så er kaffen færdig. Du kan vælge at tage låg af og røre en gang til. Men ellers er det bare at sætte tragten ovenpå dit krus eller kande. Når du gør det åbnes tragten op i bunden og kaffen vil dryppe gennem filteret og ud. Når du tømmer tragten bør det tage under 1 minut og så er der kaffe!
Forhåbentlig har du et stort nok krus under tragten til at kunne rumme kaffen der kommer i den.. ellers render det over. Men det er nok det eneste alvorlige fejl-moment. At man har for lille kop eller kande til den mængde man brygger.
Tre kaffeanbefalinger fra Risteriet
Grundlæggende kan Clever kaffebryggeren lave god kaffe på de fleste bønner, så længe kvaliteten på dine kaffebønner er høj. Vi vil dog gerne fremhæve tre kaffer som vi hos Risteriet mener går særlig godt sammen med Clever kaffebryggeren:
- Et klassisk bud på en lysere formidagskaffe: F.eks Kenya AA
- En mere passende kaffe til eftermiddagskaffen: F.eks. Colombia Supremo
- Det frække bud på en aftenkaffe af den tunge slags: Miscela Bacca
Kaffebrygning til flere
Af de 300 gram vand man starter med vil resultatet være ca 250 gram kaffe. Altså et godt klassisk kaffekrus. Har du brugt en kande i stedet kan man nemt dele med andre i mindre kopper. En ofte set version – ikke helt så optimal men nu stadig ret oplagt – er at man i selve slutbrygningen når kaffen løber fra tragten, skifter med at sætte tragten mellem 2 kopper. Først den ene og så den anden .. så man fordeler indtil alt kaffen er løbet igennem
Rengøring af Clever Coffee Dripper
En stor anden fordel ved Clever Coffee Dripper er at den er uhyre nem at rengøre. Filteret tages jo bare op af tragten og smides ud. Ingen grums der skal skrabes eller skylles væk. Selve tragten renses med vand før den sættes på plads på sin skåner med låget på, klar til næste bryg. Er man en god elev koger man lidt vand op og skolder den med. Husk at få lidt igennem tragtens åbne/lukke mekanisme også. Men ellers .. det er bare det. Nemt.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.