Risteriet er et mikro-risteri med café i København og risteri i Glostrup

Vi startede den første kaffebar/Risteri i 2004 - og så er der ellers sket en del siden. Både med kaffe og med os. 

Voldsomt varmt vand, ildebrand.. og andre anekdoter

Risteriet & kaffen. Past & present
- podcast historier fra Risteriets kaffeverden

Er du nysgerrig på, hvordan vores kafferister Morten griber dagen an med opstart af vores produktion. Og har du mod på anekdoter tilbage fra 2002 og de første tanker om at starte et kafferisteri - så lyt med når Lars og Rune forsøger at huske de første ideer og rejsen frem til i dag, hvor 20 års jubilæet snart banker på.

Det sker i to podcasts der netop er lagt til fri aflytning på bl.a. Spotify og Podimo. Produceret af Jakob Wivel, journalist og præsentationsvært på P1 på DR samt indehaver af Wivel - Radio m.m.

Netop i sidstnævnte rolle har vi henover sommeren mødtes med Jakob til en snak over og om kaffe. Hvilket der så er kommet ikke bare en - men to - podcasts ud af.

Det er helt moderne med mundtlig, underholdende form og dygtigt teknisk arbejde af Jakob - der har stået bag hele produktionen. 

Vi skulle bare forsøge vores bedste med at tale klart og tydeligt, imens kafferisterne snurrede og mågerne på taget skreg lidt. 

Lyt med og se om du synes det lykkes. Du kan jo passende drikke en kop nyristet kaffe imens.


Hør Del 1 her 

Hør Del 2 her

 

Pre-Podcast

Inden vi fik lavet ovenstående podcast var historien om Risteriet primært nedenstående skriv og tidslinie. Så til dem der nu er blevet nysgerrige eller bare for vores egen hukommelses skyld - så er her old-school tilbageblik på tiden fra vi startede helt småt op og frem til i dag hvor vi kigger mod et 20 års jubilæum der venter i 2024. 

Der var engang .. tre gutter, en fem kilo kafferister, nogle enkle sække med rå kaffe .. og store drømme. Altsammen i en kold garage i vinteren 2004.

Sådan starter vores historie nok. For historien om Risteriet tager nok først rigtig fart fra netop det primitive risteri i en garage i Sorgenfri.

Siden kom vi så mere ind i varmen i baglokalet i vores egen cafe i Studiestræde i indre København. Derefter på 2. sal i den sidste kornsilo der stod tilbage på Islands Brygge. Fra 2008 var vi på Tørringvej i Rødovre med produktionen, kontor, værksted, kursuslokale og showroom og i påsken 2021 flyttede vi hele kaffefabrikken til Farverland 9 i Glostrup.

Det er i hvert fald enkelte nedslag henover de snart to årtier vi har været igang.

Herunder følger mere detaljeret om de forskellige steder vi har været - cafeer vi har haft og naturlige ændringer for en lille kaffeforretning i en hastigt voksende kaffeindustri.
 

Da der kom ristedato på kaffen 

 

Risteriet anno 2005

 

 

Billede fra Gastro magasinet. Nyristet (frisk) kaffe var helt .. banebrydende.

Godt nok er det august 2005 og priserne er ændret en del siden. Men her har de dog byttet om på 250 gr og 500 gr priser :)

Risteriet anno 2010

 

 

Vi drev i ca. 2 år cafe i Store Kongensgade. Det var spændende nyt område for os - men det var svært. Vi valgte at flytte cafeen til nyt lokale på Halmtorvet.

Risteriet anno 2015

 

 

Vi driver cafe i Tisvilde i 6 sæsoner. Følte os helt lokale til sidst og det var lidt trist at slippe. Gode minder!

Risteriet 2020 og frem ..

 

Billede herover fra cafeen på Halmtorvet. Kaffebar lige ved metroen ved hovedbanen. Helgolandsgade 21. 

Som man kan se i de fire små udsnit, har vi været  lidt omkring siden vi startede. Vi har haft flere forskellige cafeer/outlets og været omkring både Studiestræde (som den første), Store Kongensgade, Rådhuspladsen, Tisvilde, Frederiksberg og Vesterbro.

 
 
 

Der har også været en rullende udgave af Risteriet i samarbejdet med Copenhagen Coffee Trail. Og så var vores produktion på Tørringvej i Rødovre i 12 år - indtil vi i påsken 2021 rykkede til Faverland 9 i Glostrup. 

I dag driver vi kaffebaren RISTERIET COFFEE i Helgolandsgade, tæt på hovedbanens nye fine Metro station. Det er vores lille cafe i byen. Derud over har vi Kaffefabrikken i Glostup. Det er vores to lokationer. Småt. men godt. Mindre, men bedre. 

Lidt hvad andre har skrevet om os kan findes her :

 

 

Ide og opstart (2002-2004)

Ideen om Risteriet opstod helt tilbage i 2002, men der skulle gå to år før ideen om et koncept var på plads, og til vi var igang med kommerciel ristning. Det var først i vinteren 2004 med base i en garage i Sorgenfri, at vi begyndte at riste kaffe til salg. Her ristede vi hver torsdag og brugte så fredagen på at fordele kaffen videre. Småt men godt. 

Senere samme år blev det dog lidt mere organiseret, da vi åbnede kaffebutik i indre København - mere præcist i Studiestræde 36. Her åbnede vi den 31. august en kaffebutik med smagslokale og mikroristeri. Tre i en. Et rent kinderæg for dem med kærlighed til god kaffe og en fantastisk tid for os. Kaffe interessen var boblende og vi var med - da det for alvor tog fart. 

Meget er sket siden - både med kaffen og Risteriet. I 2004 og de første år vi var i gang, var der under en håndfuld mikro-risterier. I dag er det .. svært at tælle. Interessen og mulighederne er eksploderet - hvilket kun er spændende og udfordrende. 

Vi holdes til ilden, og vi er glade for stadig at være en del af en voksende kaffeindustri. Men vi må også tilpasse os og forsøge efter bedste evne at være aktuelle. Det arbejder vi på hver dag.

RISTERIET COFFEE anno 2022

I dag (2023) har vi stadig en kaffebar i København og vores risteri er i Glostrup. Vi driver selvfølgelig webshoppen her på risteriet.dk og kan også handles med via begge INCO afdelinger og fra online supermarkedet nemlig.com.

Flere forhandlere har vores kaffe i udsalg - bl.a Coffee Creative på Bornholm, Granola på Frederiksberg, Økoskabets fantastisk online og ibox koncept, Cafe Vito på Gråbrødretorv i Kbh, Cafe Flora i Gilleleje osv. Vores kaffe er i espressokværne og kaffekander mest at finde i Storkøbenhavn og heldigvis også lidt ude i resten af Danmark.  

Helt lokalt har vi i forbindelse med vores produktion sat 'Unomaten' op (en kaffeautomat) - hvorfra der kan handles kaffeposer hele døgnet rundt. Fra sommeren 2021 udvidet til to automater endda! De står på bagsiden af vores fabrik i Glostrup og findes ved indkørsel på adressen Fabriksparken 23.

I vinteren 2022 begyndte vi at lave kaffekapsler. Økologiske og bionedbrydelige. Se dem her og prøv en pakke. Det er blevet rigtigt godt! Vi kalder det CPH CAPS

For at nå ud til kunder længere væk, har vi vores PostKasseKaffe: et abonnement på fast levering af nyristede kvalitetsbønner direkte i postkassen. 

Så - igen - der er sket meget siden ideen opstod i 2002.  Ikke mindst fra den første kaffebar åbnede i 2004 og til nu hvor vi skriver 2022. Men der er også noget der ikke har ændret sig. Vi arbejder stadig med de samme principper og har samme målsætning: Nyristet kvalitetskaffe.

Det er det vigtigste for os, og vi holder fast i at kalde det nyristet. For det understreger ret præcist det helt banale. Det skal være nyristet. Så har du som kunde alle muligheder for at bruge kaffen når du vil og få det meste ud af den. 

Så udgangspunktet da vi startede op og i dag er det samme - og hvad der var unik dengang er meget standard nu for alle seriøse risterier: riste-datoen på kaffen. Den finder du derfor naturligvis stadig på vores kaffe. Man skal altid kunne se på en pose kaffe fra Risteriet præcist hvilken dag den er ristet. Det er den røde tråd - Det nyristede - datomærkede - kaffe.

I vores kaffebar er der altid kaffe, der er ristet for under en uge siden. Vi har der en garanti på maksimalt 21 dag. Men du kan også besøge produktionen i Glostrup og handle helt ultra frisk kaffe. Nyristet .. fra samme morgen. Og her er garantien at det maksimalt er 7 dage fra ristedato.  Det same i Unomaterne. 

Det gør en verden til forskel. Prøv det. Og prøv det så igen. Vi  har diverse rabat ordninger. Læs om dem andet sted på website. 

Vi i Risteriet byder dig i hvert fald velkommen. Håber du vi synes om det vi går og laver. 

På de sociale medier er vi primært aktive på facebook og på instagram.

Vi har også videoer på youtube og så har vi jo vores egen lille kaffeblog; risterietnews.dk, til længere tekster om nye kaffer, events og andre breaking-news vi får skrevet indlæg om.

Og ja - så har vi nu en Podcast. Faktisk er der to. Det er godt nok moderne for et efterhånden lidt ældre foretagene :)

På den måde er vi nået retur til start. Men mon ikke vi er så heldige at vi kan få flere kapitler på. Så skal vi nok få opdateret lige her.