Brasser når det er bedst.
Kaffe fra Brasilien
Verdens største kaffeproducerende land. En lille tredjedel af verdensmarkedet med små 3 millioner tons hvert år. Omkring 300.000 kaffefarme. Det er nogle vilde tal ud af Brasilien. Og det følges op med stor smag fra vores fremragende Dona Cavado. Smag med.
Smagsprofil
Karamel, choko, nød og enormt behagelig syrlighed. Fin toffeetone eftersmag. Smag også appelsin, blomme, mandel og hasselnød.
Risteprofil
Ristet til Full City.
Læs mere om vores risteprofiler her.
Bryggeanbefalinger
Mange kunder brygger Dona Cavado som filterkaffe. Lidt mørk men stadig blød og rund. Fyldt med sødme i tungere toner. Det er svært at matche for andre kaffer. Men Dona Cavado er også et populært valg for dem der laver klassisk stempelkande og så er flere og flere begyndt at bruge den til at lave espresso på. Det kan vi sagtens forstå - det er meget oplagt.
Alt i alt er det bare en utrolig alsidig kaffe for dem der godt kan lide det fyldigt med semi-intens glød, og stadig den runde og bløde fornemmelse som den tunge sødme giver.
Se vores fulde kaffeguide her
Om Brasilien, det store kaffeland
Brasilien er som nævnt den største kaffeproducent i verden. En del lande kæmper om de andre pladser, men der er ikke usikkerhed om hvor det meste kaffe laves. Sådan har det været ret ubestridt så længe de fleste kan huske.
Den størrelse giver enormt store muligheder og Brasiliens kaffe industri består også at producenter over et bredt spekter – mere end nogle andre kaffeproducerende lande kan matche. De store spillere og de små enkeltmandsbønder.
Det samme gælder nuance- og smagsmæssigt. Såvel som kvantitet og kvalitet. De har det hele i Brasilien og det er simpelthen umuligt at sige man kender til kaffe fra Brasilien efter man har prøvet bare en eller to slags. Eller tre for den sags skyld. For at kende til Brasilien skal man dykke godt ned i de mange forskelligheder landet byder på.
Fazenda Morro Cavado - hvorfra denne Dona Cavado kommer - er i den super seriøse ende af skalaen. Det er kvalitetskaffe, klassificeret Specialty Coffee, og det er naturligvis noget vi er stolte af. Vores ristning er forsigtig og fuld af respekt for det oprindelige produkt. Vores fineste opgave er jo at bibeholde den kvalitet og bønnens kompleksitet. Så den når med ud til kunden.
Herfra er det op til hvordan den brygges. Det er din opgave derhjemme. Dona Cavado kan det hele og blandt de mest benyttede metoder til denne bønne er filterkaffen (klassisk som moderne), stempelkande og så stigende populært som espresso.
Efterbehandling
Efter at kaffebærene bliver høstet skal de igennem en efterbehandling før de bliver til "kaffebønner" der kan pakkes i sække og sendes ud i verden. Efterbehandlingen går i korte træke ud på at de høstede kaffebær enten vil blive adskilt fra det frugtkød der omgiver dem - eller de vil beholde det om sig - og derefter tørret. Der er flere måder at gøre dette på, og den anvendte metode gør en stor forskel for karakteren og smagen af de resulterende kaffebønner.
Du kan læse mere om de forskellige efterhøstbehandlinger og deres betydning for kaffens smag her.
Dette er en Pulped Natural Sc 18+
Pulped natural - og variationer af denne proces - vurderes ofte til at give en mere raffineret smag end de 'naturlige' forarbejdede bønner, med mere afrundede chokolade og frugtagtige noter, og typisk en lille smule mindre syrlighed end vasket/washed kaffe.
Hvad kan vi byde på? | nyristede bønner |
Bønnesort | Arabica |
Efterbehandling | Pulped-Natural |
Højde | 1250-1500 m.o.h. |
Smagsnoter & smagsoplevelse | Appelsin, Blomme, Chokolade, Hasselnød, Karamel, Lav syre, Mandler |
Hvor kan du lide kaffe fra? | sydamerika |
Hvilken bryggemetode skal kaffen bruges til? | AeroPress, Clever, Hario, stempelkande, filterkaffe / drip , fuldautomatisk, moccakande, espresso |
Hvilken profil (styrke) er du til? | full city (mellemmørk rist) |