•  NYRISTET KAFFE  FRA EGET RISTERINYRISTET KAFFE FRA EGET RISTERI
  •  KAFFEBAR  PÅ VESTERBROKAFFEBAR PÅ VESTERBRO
  •  FRI FRAGT  PÅ KØB OVER 490,-FRI FRAGT PÅ KØB OVER 490,-
basket
LUK

Alt om årets Adventskalender

Oprettet d. under Risteriet, Kaffeviden, Årstider, Mærkedage

Alt om årets Adventskalender

 

DEN FEMTENDE DECEMBER OG TREDJE SØNDAG I ADVENT

[15. december]

Uganda Silverback Natural

Så blev det tid til at der afsløres hvilke bønner vi denne gang har til jer.

Duften alene. Vi er på vej ud i noget ret anderledes. Det tror vi de fleste kan fornemme. Mange vil måske også genkende den allerede før ovenskriften?

Hvis nogen genkedte den, vil så være fordi at Uganda Silverback var SÆSONKAFFE hos os for et år siden. 

Vi har dog haft gemt en sæk af disse spændende, og måske lidt udfordrende, bønner fra indlandsstaten i det østlige Centralafrika. Så det er den der skal smages nu.  

Og hvad er det så der gør at denne kaffes duft/aroma er anderledes?

Det er en natural processed kaffe. I Risteriet gør vi os primært i de bønner der har haft en vaskede (washed) efterbehandling. Mere rene smage og dufte, og mere klassisk kaffestil.

Men vi prøver også andre indimellem. Som feks for et år siden med Silverback da den var SÆSONKAFFE. Det var der mange der var begejstrede for. Men der var også kunder som ikke var til denne form for smagsprofil.

Heldigvis er der ikke noget 'rigtigt' og 'forkert'. Det er en individuel kaffesmag. Man skal finde det man kan bedst kan lide. Men indimellem er det sjovt at prøve andre smage af.

Bottomline. Den naturlige efterbehandling (natural process) kan noget helt andet end kaffe fra vores standard sortiment.

Om natural efterbehandlingsmetoden

Natural-processen, er en metode hvor kaffebønnerne tørrer med frugtkødet på. Det frembringer for nogle vinøse eller syltetøjsagtige aromaer, som kan minde om rødvin eller gærede frugter. Nogle mener cykelkælder eller en landlig reference af en slags. Det kan være forskellige fra kaffe til kaffe og fra natural-variant til natural-variant.

I kaffens mest eksperimenterende (og, lad os være ærlige, indimellem lidt selvhøjtidelige) kredse, er natural det hippe og har været det længe. Måske det endda er ved at blive lidt uinteressant igen. Med den almindelig natural. Der er i hvert fald godt i gang med en ny bevægelse ud i forskellige varianter og hybrider af natural.

Så når du søger på kaffe info af den mere nørdede slags, dukker der nu begreber op som anaerob fermentering, carbonic maceration, thermal shock processing, koji fermentering .. osv.

Yeps. Det er det store fysiklokalekaninhul man kan falde ned i.

Det kan lyde som om vi synes det er noget skørt noget. Men det er ikke tilfældet. Det er enormt inspirerende og bl.a røg vi noget på røven på vores kafferejse i oktober, da vi på en hip kaffejoint et sted på Manhatten fik serveret en vild nitro-honey co-fermenteret kaffe.. det var (ægte) vildt nok og en stor smagsoplevelse. Men også enormt dyrt.

Så det er en spændende del af branchen og der kommer hele tiden nye varianter og metoder. Heldigvis findes der nogen der specialiserer sig til at afsøge mulighederne. Og så smager vi meget gerne med!

Men i dag, og de kommende dage frem, skal vi her i adventskalenderen smage på en helt almindelg natural processed. Den vil give en god intro til hvilken verden der kan vente hvis man går i den retning, jf kaninhullet.

Hvad vil jeg så smage?

Du vil smage en duft. Det er jo sådan det fungere. En fermenteret duft.

Så du vil vide på forhånd der venter noget anderledes i de forrige to adventskaffer. Hvilket jo også er meningen. Vi skal lidt rundt!

Men ikke helt samme vildskab i smagen som i duften. Og hvis det er lidt for skørt så lad den køle lidt i koppen og smag igen når den falder lidt i temperatur. Der er en smagsmæssig udvikling og mange synes smagen vokser på dem, når den køler lidt.  

Det er som sagt Uganda Silverback og denne kaffe vil med jord- og nøddeagtige undertoner måske være genkendelig for faste kunder. Da det som sagt var vores SÆSONKAFFE tilbage i forrige vinter.

Alt efter hvordan man brygger Silverback - og alt efter hvilket vand der bruges og ved hvilken temperatur man brygger - vil smagprofilen være dæmpede aromaer som chokolade, nødder eller en let jordagtig duft, der balancerer de frugtige og søde noter.

Uganda er som land først og fremmest kendt for den unikke gorillatrekking. Og den store flotte Silverback gorilla er den der har lagt navn til kaffen.

Ny kaffen. Prøv den på alle de metoder du har derhjemme at brygge på. Og rigtig god 3. søndag i advent.

 

 

DET ER ALLEREDE ANDEN SØNDAG I ADVENT

[8. december]

Indien Golden Bird AA

Det går stærkt i og med december. Nu er vi allerede ved anden søndag i advent hvor vi i kaffekalenderen drejer låget af og dufter til 300 gram kaffe fra Indien.

Vi skal smage på Golden Bird AA i en mellemmørk Full City profil.

Så vi er altså gået en profil op i forhold til bøtte nummer et, der var den mellemristede City++ Tarrazu fra Costa Rica.

Du kan læse mere om kaffens oprindelse og Indien ved at hoppe videre til produktet på webshoppen. Det gør du ved at klikke her. Her kan du også se, at det faktisk er den aktuelle SÆSONKAFFE, som vi smager på de kommende dage.

Bare bemærk, at SÆSONKAFFEN er i den mellemristede City++ profil og ikke den mellemmørke FC som den i adventskalenderen. Vi skifter nemlig lidt frem og tilbage i risteprofiler i kaffekalenderen.  For at det skal være ekstra særligt.

Apropos ekstra særligt: Golden Bird AA er som nævnt vinterens SÆSONKAFFE. Det er vores lille gæstebønne-koncept, hvor vi hver 3. måned præsenterer en ny kaffe. Det kan være en blend, vi selv har lavet, noget nyt og spændende vi har smagt eller på anden vis en mulighed opstået for at handle nogle få sække kaffe hjem.

Du kan læse mere om SÆSONKAFFE her og se lidt historik på forrige gæstebønner, som vi har haft forbi. Før vi startede SÆSONKAFFE, havde vi MÅNEDENS KAFFE, hvor vi, som navnet antyder, havde en ny bønne hver måned! Det gjorde vi 99 gange i træk, så der kom vi igennem en masse forskellige lande, blends, osv.

Vi var helt sikkert også i Indien et par gange, som vi nu er det igen. Det er ikke det mest kendte kaffeland i Danmark. Men det er en relativ stor spiller. Efter Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien, Etiopien og Honduras indtager Indien en sjetteplads over de mest kaffe producerende lande.

Men det har også størrelsen med sig. Nu skal vi så se, om du også synes, at denne her Golden Bird også har smagen med sig. Det synes vi. Det er virkelig en kaffe, som vi har glædet os til at have som SÆSONKAFFE og til at have med i årets kaffekalender.

God fornøjelse og god anden advent!

 

ADVENTSKALENDERES I GANG

[1. december]

Du har fået fat i årets adventskalender fra Risteriet. Du har åbnet og fundet fire bøtter og en julepose.

Du har sikkert også fundet en QR-kode på låget af den ene bøtte. Og nu skal du høre planen.

Netop bøtten med QR-koden er nemlig der, hvor vi starter, så sæt den ikke for langt væk. Vi skal bare lige igennem denne korte introduktion.

Hver søndag op mod jul er der 300 gram kaffe. Det er de fire bøtter. Kaffen til første søndag i advent er den med QR-koden på. Men derudover vil du også på bøttens grafik kunne spotte et 1 tal. Hvis du kigger rigtigt godt efter.

Det samme gælder de andre tre bøtter. Der er et tal på hver af dem i deres grafik. Så hver advent vil du lige her på denne blog kunne finde information om, hvad det er, du skal drikke i løbet af ugen, der kommer.

Grafikken på adventskalenderen er lavet en af ung elev, Josefine, på STU i Brønshøj. Det har vi skrevet mere om længere nede i denne blog. Og vi synes, at du skal tage dig tiden at læse om hende og skolen. Derudover har Josefine også skrevet en historie til grafikken hen over de fire adventssøndage. 

Når det er gjort, så er det bare at tænde op for elkedel eller kværnen eller espressomaskine, eller hvad du nu har, der skal tændes for, at du kan lave den første kop kaffe.

Imens der varmes op, kan du jo læse videre om, hvad der så venter.  

FØRSTE SØNDAG I ADVENT

Costa Rica Tarrazu

Vi starter op med et besøg i den anerkendte Tarrazu region i Costa Rica. Det kan godt være, at landet er småt, men kaffen derfra kan være sindssygt god.

Igennem Risteriets 20 år har vi ofte besøgt Costa Rica og netop startet op igen efter en længere periode uden kaffe herfra. Men det er altid kun et spørgsmål om tid, så er vi retur, og nu kan vi så starte årets kaffekalender her.

Bienvenido a Costa Rica!

Med første bøtte får du 300 gram nyristede bønner fra Tarrazus ikoniske kafferegion.

Bønnerne er ristet i profilen City++, som er den rene mellemrist. Her får man en kaffe, der i første lille sip kan opleves som lidt lys og med citrus note. Det er syrligheden. Energien og startskuddet. Når du er klar til at smage igen, kommer der et lag mere, og det kan give en afrunding, og en mere blød oplevelse vokser frem. Derfra vil du måske få lyse chokolade og nøddetoner.  Et strejf af blomme?

Strictly Hard Bean

En kaffe skal dyrkes i 1.200 meter over havets overflade eller højere for at blive betragtet som SHB, som er forkortelsen for Strictly Hard Bean. Her vil højden og lavere temperaturer betyde, at kaffefrugten modnes langsommere, hvilket skaber en tættere, mere kompakt, bønne. Og med alsidighed, der betyder, den kan ristes fra lys til mørk og være fremragende i hele spekteret.

San Rafael

Kaffen her er SHB sortering fra San Rafael farmen, og den har marker beliggende fra 1.200 til 2.000 meter over havets overfalde. 

We really hope you enjoy this.
God første advent.

Velkommen til bloggen for årets adventskalender 2024

[Intro. November 2024]

Her vil du, hver af decembers fire søndage før jul, kunne læse om dagens kaffe. Samt selvfølgelig om julekaffen der dukker op som bonus til 24. december. 

De fire adventskaffer er pt hemmlige, så du må vente pænt til hhv. 1, 2, 3 og 4 søndag i advent med at vide hvilke bønner det helt præcist er der gemmer vi i bøtterne. 

Sikkert er det dog at det er 100% Risteriet, 100% arabica og 100% unikt for netop adventskalenderen. 

I din kalender er der fire bøtter med flot fantasy grafik. Du kan læse om kunstneren bag og få link til den historie som grafikken er lavet til. Det gør du lige herunder. 

Og så kan du vende tilbage de fire søndage og læse når vi her på bloggen får opdateret med netop info, tips og tricks om dagens kaffe. 

Men, imens vi venter, kan du starte med at læse om vores gode jule-grafik-samarbejdspartnere fra STU. Det kommer her: 

Årets adventskunstner er Josefine H. B. Nielsen

Josefine er studerende på STU på CSV i Brønshøj som Risteriet har samarbejdet med før. Både omkring design og grafik til julekalender, men også til plakater, kopper og andre illustrationer.

I år har Josefine fået opgaven at tegne advents-illustrationer, da hun har helt særlige evner med en blyant i hånden. Josefine har tegnet i sin fritid i mange år, og er begyndt for nyligt at tegne sine skitser ind digitalt. Hun har ønsket at få en professionel tegneopgave for at teste om hun kunne trives i det, og derfor tilbød Risteriet hende at få ansvar for denne opgave.

Josefine laver sine karakterer helt fra bunden og har tænkt en hel historie bag adventsillustrationerne, som du kan læse her (klik her for PDF). 

Hvad er STU

STU er en Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge, der ikke kan deltage på de ordinære ungdomsuddannelser grundet deres personlige udfordringer. Her samarbejdes så meget som muligt med det ordinære arbejdsmarked, for at forberede de unge til et fremtidigt liv/job. Det giver mod, håb og selvværd til de unge, når de oplever at deres kompetencer kan bruges og at de bliver betragtet som en ressource for samfundet.

Risteriet har gennem nogle år været samarbejdspartnere for STU på CSV og tilbudt de unge praktikpladser i produktionen, udover at der er leveret kaffe og knowhow til STU’ens egen cafe og baristauddannelse.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar