•  NYRISTET KAFFE  FRA EGET RISTERINYRISTET KAFFE FRA EGET RISTERI
  •  KAFFEBAR  PÅ VESTERBROKAFFEBAR PÅ VESTERBRO
  •  FRI FRAGT  PÅ KØB OVER 490,-FRI FRAGT PÅ KØB OVER 490,-
basket
LUK

Balladen i Brasilien

Oprettet d. under Kaffe, Kaffeviden

Balladen i Brasilien

There's an awful lot of coffee in Brazil. Bare ikke lige for tiden.
Vi beklager, men musikken stopper og det lidt dystre tema fortsætter.

Som vi skrev i forrige blog, er mangel på forsyninger i Brasilien en stor medvirkende årsag til, at kaffepriserne er steget til rekordhøjder.

Priser der sender chokbølger gennem kaffeindustrien, og den kendte kaffesang med Frank Sinatra er nok ikke på så mange playlister lige for tiden. Eller måske bare muted lidt ned. I et kaffehjerte vil den nemlig .. smerte.   

Det er triste dage for kaffepriserne og har været det længe. Det er ikke en over-night ting. Alene gennem 2024 steg de på børserne med mere end 70%. Selv for erfarne kaffefolk er det en uforudsigelig, ustabil og usikker situation.

Det ikke blot smerter. Det kan også skabe panik blandt både forhandlere og risterier, hvilket skruer priserne yderligere op. Som vi også skrev i forrige blog er det noget nær den perfekte storm med alle de påvirkninger der i sidste ende sætter sig på priserne. 

Men lad os for et øjeblik kigge bare på Brasilien. Det er her det starter. For når der er ballade der, er der som sagt ballade i resten af kaffeverdenen. Både den store globale og den lille lokale..

Brasilien og Risteriet

Brasilien er verdens største kaffeproducent. Det er også det største land i vores sortiment. Så når en række hidtil usete klima- og logistiske udfordringer har ramt i løbet af de sidste par år, så kan det mærkes på den lille kaffefabrik i Glostrup.

Tendensen med stigende priser gik i løbet af 2024 fra nervøse pust i nakken til fullblown krise. Da december gik på hæld, måtte vi give op og sætte prisen på de populære Daily blends op.

Troen og håbet på at det ville vende tabte til udsigterne. De er kun gået fra skidt til værre. Priserne er gået en vej og det er op. Med vores størrelse handler vi ind flere gange om året og for hver gang vi var ude og handle var markedet rykket enormt. 

Daily Espresso og Daily Roast er to blends der begge båret primært af kaffe fra Brasilien. Hen i efteråret stod det klart at fundamentet under dem som forretning for os var helt forsvundet og ikke på vej tilbage. Tværdimod. Derfor måtte vi justere prisen op til nytår.

Vi er i Risteriet ret afhængige af Brasilien. Faktisk elsker vi Brasilien og har gjort det altid. Det er så heller ikke første gang vi har mærket når kaffekæmpen logrer med halen og det hele bliver usikkert. Men vi har altså aldrig prøvet noget som dette før. 

Kigger vi på hvad vi pt. har af Brasilien på lager og hvad det har kostet. Samt skuer ud på dels hvad der er på vej samt de muligheder der er vi ikke har turde gå med. Så er gode råd præcis de samme som priserne: Få og dyre.

Men kærlighed gør blind og muligheden er jo ikke at slå op i banen. Så vi arbejder hver dag på at løse det bedst muligt. 

Det er ikke kun de to Daily blends der har store dele Brasilien i sig. Også andre af vores blends har ikke ubetydelige dele  Brasilien i sig. F.eks Crazy Mary.

For at imødekomme det justerede vi på rabatordninger og andre steder vi kunne.  Med en start på 2025 hvor priserne stadig skyder mod nye højder i raketfart , er vi nu nødt til at starte det nye år med nye justeringer af priser.

Det er faktisk en lidt forsigtig måde at sige det på: Det bliver dyrere at drikke kaffe. Om den er fra Brasilien eller andre steder. 

Ikke kun kaffe fra Risteriet selvfølgelig. For kaffepriserne stiger over hele verden og vil ramme alle. Det kan allerede ses hos andre risterier. Både herhjemme og rundt om i verden.

For som sagt er det sådan, at når Brasilien rammes, så starter en uundgålig kædereaktion i kaffeindustrien.  

Som Niels Bohr engang så berømt sagde, så er det svært at spå om noget, især om fremtiden. Men mange forsøger selvfølgelig alligevel og der kigges meget på hvordan den nye høst så ser ud for Brasilien. Begynder det at gå bedre der, vil kædereaktionen jo igen gå igang, og stigningerne bør sænke farten. Men .. 

.. Lige nu er der ikke mange, der tror på, at det bliver bedre i nær fremtid. Brasiliens kaffedyrkende regioner, herunder Cerrado som mange er utroligt afhængige af, er blevet hårdt ramt af langvarig tørke og rekordhøje temperaturer.

Mellem maj og september oplevede nogle områder over fem måneder uden regn, hvilket resulterede i en af de mest alvorlige brandsæsoner i landets historie. Over 22 millioner hektar - et område på størrelse med Storbritannien - brændte, hvor kaffefarme med nød og næppe undslap de værste skader.

Selvom regnen nu er vendt tilbage, hvilket har udløst en lovende blomstring i kaffetræer, er mange producenter bekymrede over den langsigtede virkning. Nogle træer kan miste op til 70 % af deres bladdækning under tørken og kan begynde at prioritere bladgenvækst frem for blomstring, hvilket kan påvirke udviklingen af kaffebær og efterfølgende 2025-afgrøden.

Så det er desværre hvad der er i udsigten lige nu, og dagens lille status på Brasilien. 

Apropos påvirkning udover Brasiliens grænser: Kigger vi nordligt finder vi verdens tredjestørste kaffeland, og endnu en stor aktør i vores lille sortiment. Colombia.

Her er der selvsagt problemer direkte affødt af problemerne i Brasilien. Men også af egne udfordringer. Udover de klimamæssige har de kontroverser med den nye præsident i USA og en trussel om told.

Det er bare endnu et eksempel på at kaffeverdenen er i ukendt farvand. 

Nu har vi reageret og håber vi kan holde de nye priser. Samt at vi stadig vil have kunder at sælge til. Vi ved jo godt det er dyrt og vi ville ønske vi kunne gøre det anderledes. Men det handler om at tage ansvar for fremtiden for vores forretning og for vores kollegaer.

Lidt dystert og det smager ikke af chokolade, nød og Sinatra som det plejer. Men det er, hvad vi har at arbejde med lige nu.

Og det skal nok gå. Dels forsøger vi at finde måder at få brasilianske bønner hjem uden at pantsætte hund eller hus. Dels forsøger vi at finde alternativer uden at ændre på de smagsprofiler, vores blends har.

Lige nu har vi en plan for foråret. Hvilket nok er det mest realistiske - nogle vil måske sige optimistiske. Men vi har en plan. Der er købt ind efter bedste evne i et vanvittigt marked. Der er sat priser op. Der er justeret rundt om i sortimentet. Der er sendt information ud. 

Følg med her på blog og på vores forskellige andre platforme. Hold ud sammen med os. Så holder vi dig selvfølgelig opdateret.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar